- Reklama -magazín
spot_imgspot_img

Zařaďte do jídelníčku řecký jogurt: Probiotikum, které podporuje zdraví střev, pozor však na tyto nástrahy

Pokud čas od času zabrousíte do fitness světa, možná vás neminuly ódy, které se zpívají na řecký jogurt. Čím se tento jogurt liší od ostatních? Proč je to ideální svačina pro fitness nadšence, ale i nesportovce? A jaké výživové hodnoty řecký jogurt má? Na to odpovím v tomto článku.

Jak se vyrábí řecký jogurt
Řecký jogurt se vyznačuje vysokou hustotou, kterou získává odstraněním syrovátky. Jogurt není vodnatý, ale naopak příjemně hustý. Proto se hodí i na výrobu dezertů, aniž byste se museli bát odloučení většího množství vody.

Řecký jogurt se liší od ostatních jogurtů tím, že prochází syrovátkovým procesem. Mléčné sérum, čili syrovátka je z řeckého jogurtu odstraněny a krémový jogurt má jemnou chuť a nižší obsah cukru než běžný jogurt. Je bohatý na bílkoviny. Pokud se však snažíte zhubnout, myslete na to, že řecký jogurt má i více tuku.

Rozdíl je také mezi řeckým jogurtem a takzvaným jogurtem řeckého typu. Někteří výrobci přidávají do běžného jogurtu koncentrované bílkovinné složky mléka a prodávají ho jako jogurt řeckého typu, který nemusí mít stejné zdravotní přínosy jako řecký jogurt. Stejně tak řecký jogurt s nízkým obsahem tuku nebo bez tuku.

Řecký jogurt s 0% tuku vs. s 5% tuku
Řecký jogurt s 0% tuku je lehce nakyslý a chybí mu smetanová chuť, typická pro tento druh jogurtů. V 100 gramech najdete 57 kcal a celých 10 g bílkovin. Naopak řecký jogurt s 5% tuku má smetanovou chuť a v 100 gramech obsahuje 100 kcal, 8 g bílkovin a 5 g tuku.

Pokud vám tedy primárně jde o nízký obsah tuku a vysoký podíl bílkovin (ideální pro fitness), sáhněte po light verzi. Pokud však chystáte jogurtový dezert na řecký způsob nebo si chcete vychutnat smetanovou chuť jogurtu, sáhněte po tučné verzi.

Opravdový řecký jogurt obsahuje mnoho živin, které jsou zdraví prospěšné. Patří mezi ně mimo jiné vápník, bílkoviny, probiotika, jód a vitamín B-12. Díky těmto látkám se řadí k potravinám, které pozitivně ovlivňují zdraví člověka. V čem vám může pomoci?

Zdravotní výhody řeckého jogurtu
Zlepšuje zdraví kostí
Chcete-li zlepšit zdraví vašich kostí, řeckému jogurtu byste se neměli vyhýbat, protože je bohatý na vápník a bílkoviny. Vápník je základní stavební jednotkou kostí, může snížit riziko osteoporózy a degenerativních chorob kostí.

Snižuje chuť k jídlu a pomáhá při hubnutí
Řecký jogurt je bohatý na bílkoviny, což může způsobit, že se člověk cítí delší dobu plnější a nepotřebuje tolik jíst. Stejný efekt mají všechny jídla s vysokým obsahem bílkovin. Tato informace jistě potěší zejména ty, kteří se snaží zhubnout. Bílkoviny jsou důležitou položkou v jídelníčku všech, kteří se snaží zredukovat svou váhu. Mají totiž schopnost na dlouhou dobu zasytit, díky čemuž organismus netrpí a může hubnout.

Mimo tohoto urychluje i odbourávání tuku. V případě mléčných výrobků se proto vyplatí hledat takové, které obsahují bílkovin co nejvíce. Kromě řeckého jogurtu je proto vhodné zaměřit se i na jiné mléčné produkty (samozřejmě, pokud netrpíte problémovým trávením mléčných produktů).

Alternativou k tvarohem nebo jogurtem řeckého typu je skyr, tradiční zakysaný výrobek původem z Islandu. Vyznačuje se především vysokým obsahem bílkovin, ve srovnání s běžným jogurtem může jít až o čtyřnásobné množství. Další výhodou je fakt, že skyr nemá téměř žádný tuk a je tak ideální volbou pro všechny, kteří se snaží jíst zdravě i budovat svalovou hmotu.

podporuje metabolismus
Výzkumy naznačují, že konzumace stravy s vysokým obsahem bílkovin může zvýšit počet kalorií, které člověk za den spálí. Proto je dobré jíst jídla s proteiny. Co může být i řecký jogurt, ale neznamená to, že po jeho konzumaci budete ihned raketově spalovat kalorie. Nicméně, pokud se stane řecký jogurt součástí vaší vyvážené stravy, která bude obsahovat dostatek bílkovin, vláknitých sacharidů a zdravých tuků, může přispět ke snížení hmotnosti a podpořit látkovou výměnu.

Zlepšuje zdraví střev
Řecký jogurt je zdrojem probiotik, které podporují zdraví střev, protože obsahuje zdravé bakterie, které mohou obnovit a udržet bakteriální rovnováhu ve střevech. Nicméně, nemusí se to dít u všech lidí. Nedávný výzkum společnosti CELL zabývající se výzkumy týkajícími se zdraví poukázal na to, že ne každý reaguje na probiotika stejným způsobem. Jejich studie z roku 2018 naznačuje, že střeva některých lidí jsou odolné vůči výhodám probiotik, zatímco jiné jsou na probiotika vnímavější.

Get in Touch

spot_imgspot_img

Related Articles

spot_img

Get in Touch

22,036FanoušciTo se mi líbí
3,912NásledovníciNásledovat
0OdběrateléOdebírat

Latest Posts